Herra pelastaa sinut linnustajan ansasta
ja pahan sanan vallasta. (Ps. 91:3)
Jatkan vielä eilisiä ajatuksiani pahan sanan vallasta. Meihin kohdistetut haavoittavat ja loukkaavat sanat voivat sitoa meitä, mutta meitä sitovat myös sanat, joita itse lausumme.
Jo kymmenessä käskyssä kielletään antamasta väärää todistusta lähimmäisestä ja Sananlaskuissa kuvataan sanojen valtaa ja vaikutusta. Myös Jeesus puuttuu siihen, mitä ja miten puhumme: "Hyvä ihminen tuo sydämensä hyvyyden varastosta esiin hyvää, paha ihminen tuo pahuutensa varastosta esiin pahaa. Mitä sydän on täynnä, sitä suu puhuu." (Luuk. 6: 45)
Sanamme kertovat siis sydämemme tilasta, ne nousevat sisimmästämme. Näennäisen kepeiden ja ajattelematta lausuttujenkin sanojen takana on jotakin syvempää, onhan niiden lähtökohta kuitenkin meissä.
Sanojen käyttäminen pahaan lienee hyvin yleisinhimillinen piirre, kun Raamattu puhuu siitä monessa kohtaa. Meidän on jostain syystä helppo sortua puhumaan pahaa hyvän sijaan, käyttämään sanoja oman etumme ajamiseen ja paremmuutemme (tai pikemmin toisen ihmisen huonommuuden) korostamiseen.
Pahan puhumisesta tulee herkästi tapa, jota on helppo perustella itselleen erilaisilla tekosyillä: "Kerron vain niin kuin asiat ovat." "Puran vain omia tuntemuksiani ja huoltani." Kun tapa juurtuu tarpeeksi syvään, on sitä itse enää hankala nähdä, oma tyyli puhua tuntuu normaalilta. Kuitenkin, jos asiaan alkaa kiinnittää huomiota, saattaa havaita, kuinka paljon vähemmän tulee puhuttua ihmisistä hyvää kuin pahaa - sekä selän takana että kasvotusten.
Elämme viestinnän aikakautta, informaatiota kulkee nopeammin ja enemmän kuin koskaan. Siksi oman puheemme lisäksi teemme myös muita valintoja sen suhteen, tuemmeko hyvän vai pahan puhumista lähimmäisestä. Eri medioissa liikkuu paljon viestintää, jonka tarkoitus on herättää huomiota ja löytää yleisöä hinnalla millä hyvänsä, vaikka sitten lähimmäisen maineen kustannuksella. Kenties sydämemme tilasta kertoo paitsi se, mitä sanomme, myös se, mitä lehtiä luemme, mitä linkkejä klikkaamme tai mitä ohjelmia katsomme.
Jumala lupaa pelastaa meidät pahan sanan vallasta myös silloin, kun pahat sanat ovat lähtöisin meistä. Jos Jumalalla on lupa ja tilaa vaikuttaa meissä, synnyttää meissä rakkautta toista ihmistä kohtaan ja myös paljastaa meissä olevan pahuuden, hän voi muuttaa myös sitä miten puhumme.
"Mitä sydän on täynnä, sitä suu puhuu."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti