torstai 14. helmikuuta 2013

Uskon lujuutta?

Pyrkikää sen vuoksi osoittamaan uskossanne lujuutta, lujuudessa oikeaa tietoa, tiedossa itsehillintää, itsehillinnässä kestävyyttä, kestävyydessä jumalanpelkoa, jumalanpelossa keskinäistä kiintymystä, kiintymyksessä rakkautta. 
Kun näet teillä on kaikki nämä avut ja ne vielä enenevät, te ette jää toimettomiksi eikä meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen tunteminen jää teissä vaille hedelmää. Se taas, jolta kaikki tämä puuttuu, on likinäköinen, suorastaan sokea. Hän on unohtanut, että hänet on kerran puhdistettu aikaisemmista synneistään.
Pyrkikää siis, veljet, yhä innokkaammin tekemään lujaksi kutsumuksenne ja valintanne. Kun näin teette, te ette koskaan lankea, ja niin te saatte avatuista ovista vapaasti astua meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen iankaikkiseen valtakuntaan. (2. Piet. 1: 5-11)


Meidän ajassamme tuntuu olevan pulaa sitoutumisesta. Monen kokemus on, ettei ole saanut osakseen sitoutumista, vaan sen sijaa hylkäämistä - perheessä, parisuhteessa tai työnantajan taholta. Sitoutumisen sijaan tarjolla on pätkiä ja projekteja, määräaikaisuutta asiassa jos toisessaki
n. Kun ei saa kokea sitoutumista, voi olla vaikea itsekään kiinnittyä pysyvästi, sitoutua pitämään lujasti kiinni, vaikkei se olisi helppoa, vaikka se vaatisi itsehillintää ja kestävyyttä.


Pietari kehottaa kirjeensä lukijoita lujuuteen uskossa. Hän liittää tähän oikean tiedon, itsehillinnän, kestävyyden, jumalanpelon, kiintymyksen ja rakkauden. Uskossa ei siis ole kyse määräaikaisuudesta tai projektista, vaan se vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista kantaakseen hedelmää. Kestävyyden ja lujuuden pohjana eivät ole ihmisen ominaisuudet tai edes tahto, vaan Jeesuksen Kristuksen tunteminen.


Kun me yritämme kestää ja olla lujia omin voimin, on tuloksena usein määräaikaisuutta, oli kyse sitten kutsumuksesta tai ihmissuhteista. Meidän kestävyytemme ei kanna ikuisuuteen asti. Mutta kun meidän pohjanamme on Kristuksen tunteminen, saamme toteuttaa kutsumustamme vapaudesta käsin, emme suorittamisen tai ansaitsemisen pakosta. Kristuksessa meillä on pohja ja päämäärä, joka kestää meistä riippumatta.

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoisia pohdintoja! Varmaan iso osa nykyajan pahoinvoinnista liittyy juuri tähän, ettei mihinkään sitouduta. Onneksi Jumala sitoutuu meihin niin vahvasti, ettei tarvitse ikinä pelätä hylkäämistä!

    VastaaPoista