perjantai 22. helmikuuta 2013

Ketä kannattaa kumartaa

"Vielä Paholainen vei Jeesuksen hyvin korkealle vuorelle, näytti hänelle maailman kaikki valtakunnat ja niiden loiston ja sanoi: "Kaiken tämän minä annan sinulle, jos polvistut eteeni ja kumarrat minua." (Matt. 4: 8-9)

Paholainen kuvataan usein sangen vastenmielisenä sarvipäänä hiilihanko kädessään. Kuva on sangen epärealistinen. Kukapa haksahtaisi sarvipään kelkkaan, kyllähän sellaista tajuaa varoa. Jaakko Heinimäki on todennut, että paholainen on pikemmin mukava seuramies, jolla on miellyttävää partavettä ja supliikki suu. Sellaisen tarjouksiin saattaa jo tarttuakin.

Harvoin kiusaukset tulevat eteen niin konkreettisesti kuin Jeesukselle autiomaassa. Meidän kohdallamme paholaisella ei myöskään ole niin paljon voitettavaa, joten panokset ovat kevyemmät. Vaikka meille ei tarjottaisikaan koko maailmaa hallintaamme, juuri vallan houkutus lienee hyvin tyypillinen lankeemuksen lähde.

Harvalla ihmisellä on paljon vaikutusvaltaa suhteessa muihin ihmisiin. Useimmiten kiusaukset liittyvätkin pyrkimykseen hallita omaa elämää. Luotamme esimerkiksi rahaan, koska sen tuoma hallinnan ja turvallisuuden tunne on niin voimakas. Omasta antaminen toisten hyväksi jää herkästi sivurooliin, itse tienatut rahat on mukavampi käyttää oman aseman ja elintason varmistamiseen kuin toisten auttamiseen.

Meitä ei ehkä houkutella maailman kaikella loistolla, mutta toisaalta pienempiin houkutuksiin on helpompi langeta, sillä ne eivät herätä epäilyksiä, vaan asettuvat usein mukavasti harmaalle alueelle. On helpompi venyttää rajaa oikean ja väärän välillä, kun valinta ei ole turhan räikeä. Siksi on vaikea nähdä, mitä oikeastaan tulee kumarrettua, kun elämänsä turvarakenteita pystyttää.

"Silloin Jeesus sanoi hänelle: "Mene pois, Saatana! On kirjoitettu: 'Herraa, Jumalaasi, sinun tulee kunnioittaa ja ainoastaan häntä palvella.'" (Matt. 4: 10-11)

"Se, mihin ennen muuta turvaudumme, on meidän jumalamme. Omat jumalamme ovat kuitenkin toiveidemme ja unelmiemme heijastuksia. Ne eivät voi antaa, mitä lupaavat." (Katekismus, 1. käskyn selitys)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti