maanantai 25. helmikuuta 2013

Rukouksessa kulkemista

Herra, osoita minulle tiesi,
opeta minua kulkemaan polkujasi.
Ohjaa minut totuuteesi ja opeta minua,
sinä Jumalani, auttajani!
Sinuun minä luotan aina.
(Ps. 25: 4-5)


Psalmista 25 löytyy perusinhimillinen rukous, pyyntö siitä, että Jumala johdattaisi eteenpäin. Psalminkirjoittaja ymmärtää vieläpä rukoilla johdatusta kulkea Herran polkuja, eikä niitä, joita itse tekisi mieli kulkea. Usein tuntuu helpommalta rukoilla, että Jumala toteuttaisi niitä suunnitelmia ja haaveita, joita meillä itsellämme on.

Johdatusta on hyvä pyytää, mutta mistä sitten tietää, kun sitä saa? Meille opetetaan, että Jumala vastaa rukouksiin ja opastaa meitä, siihen luottaen psalminkirjoittajakin rukoilee. Kuitenkin opastus tulee harvoin niin konkreettisessa muodossa kuin monissa Raamatun kertomuksissa, puhuvana aasina tai palavana pensaana. Jumalan viestejä on siis aistittava muulla tavoin.

Raamattu sisältää sekä Jumalan antamia ohjeita että lupauksia, mutta harvoin konkreettisia neuvoja juuri omaan elämäntilanteeseen liittyen. Raamatusta on vaikea löytää suoraa vastausta vaikkapa siihen, mitä alaa olisi hyvä opiskella tai kuka olisi sopiva puoliso. Kuitenkin Raamatun lukeminen rukoillen saattaa avata omia ajatuksia ja tarjota vastauksia siihen, mikä voisi olla Jumalan tahto minun elämässäni juuri tässä hetkessä ja tilanteessa.

Vaikka Jumala ei ilmestyisikään meille palavan pensaan tai puhuvan aasin välityksellä, hän vaikuttaa Pyhän Henkensä kautta jokaisessa kristityssä. Rukouksessa voimme paitsi luetella Jumalalle huolia ja kiitoksia, ennen kaikkea antaa hänelle tilaa puhua meille. Omassa mielessä herääviä ajatuksia on hyvä punnita Raamatun sanaa vasten: Vievätkö valintani minua lähemmäs Jumalaa? Rakennanko elämälläni Jumalan valtakuntaa vai jotakin muuta?

Raamattu lupaa, että sana, jonka Jumala lähettää, ei palaa tyhjänä, vaan täyttää tarkoituksen, jota varten se on annettu. Jumala siis lupaa puhua meille sanansa kautta ja rukouksessa hän avaa meidän sydäntämme ottamaan vastaan paitsi ohjausta, myös Jumalan lupausten tuoman toivon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti